Rýchle koláčiky z lístkového cesta

Suroviny:

1 plát lístkového cesta

džem, lekvár, nutela, oriešky, mak… čokoľvek, čo máte:)

papier na pečenie

Postup:

Hotové lístkové cesto dostaneme kúpiť v obchodoch s potravinami. V predaji sú klasické alebo aj vegánske. Ja som vyskúšala klasické aj vegánske verzie lístkového cesta a musím povedať, že všetky sú veľmi dobré. Za doma pripravenými nijako nezaostávajú, ba dokonca nám ešte aj ušetria čas a peňaženku. 1 plát lístkového cesta, čo je 270 – 275 gramov, si vieme zadovážiť približne za 1 euro a napečieme z neho 10 až 12 kúskov pečiva, ak máte radi menšie tvary, tak aj viac.

Lístkové cesto je vhodné nechať nejaký čas postáť ešte zrolované v obale pri izbovej teplote. Stačí aj nejaká polhodinka či hodinka.To je z dôvodu, aby sa nám pri rozbaľovaní nezačalo lámať, keby bolo studené. Takéto lístkové cesto sa predáva aj s papierom na pečenie, čiže pri kladení na plech môžeme využiť aj tento papier.

A čo ďalej s cestom? Jednoducho ho rozbalíme aj s papierom a z plátu, ktorý máme, nakrájame štvorčeky, obdĺžniky, trojuholníčky, čokoľvek, čo sa vám páči, a to tak, aby sme mali párny počet. Cesto môžeme opatrne krájať na papieri, v ktorom bolo zabalené. Každý druhý kúsok potom plníme lyžičkou džemu, kúskom čokolády, makom atď. alebo ak máme radi slanú verziu, tak aj kúskom syra či štipkou bryndze alebo oškvarkami (doma sa vždy nájde niečo, z čoho nám napríklad zostalo malé množstvo). Slanú verziu môžeme posypať troškou rasce či inej obľúbenej koreniny. Tu sa ponúka priestor na uplatnenie vlastnej fantázie, tvorivosti a schopnosti poradiť si s tým, čo máme dostupné.:) Tieto časti potierame postupne po okraji vodou a na vrch „priliepame“ druhú časť, čiže takto nám vzniknú plnené koláčiky rôznych tvarov. Vodu je potrebné použiť na zlepenie častí preto, aby nám nevytiekla pri pečení plnka. Koláčiky kladieme na plech, ktorý je pokrytý papierom na pečenie. Asi ste počuli, že koláčiky ešte treba potrieť rozšľahaným vajíčkom, resp. žĺtkom pred pečením. Vôbec to nie je nutné, pokiaľ dodržíme návod od výrobcu pokiaľ ide o teplotu rúry a čas pečenia, nemáme čo pokaziť. Teda odporúča sa predhriať rúru na 220 stupňov a po niekoľkých minútach môžeme plech s koláčikmi vložiť dnu. Štandardná doba pečenia sa uvádza 15 – 20 minút, mám však skúsenosť, že už po 10 – 12 minútach sú koláčiky upečené. Treba si len sledovať, aby sa pekne „nalístkovali“, čo sa určite budú a aby mali zlatistú farbu. Vtedy sú hotové, a to aj v prípade, že sa pečú kratšie, než uvádza výrobca cesta. Čiže v prvom rade sa riadime tým, čo sa deje v rúre.

Nech sa vám krásne lístkuje a výborne chutí:)

príklad: lístkové cesto, nutela

vložil/a inzerca: Rada pečiem