Vločkovník

Suroviny:

10 kopcovitých polievkových lyžíc jemných ovsených vločiek

1,5 dl vlažnej vody

džem, lekvár, čokoládu, orieškovú nátierku, nutelu, čokoľvek čo máte:)

papier na pečenie

Postup:

Na úvod by sme mali vedieť, že ovsené vločky sú produkt, ktorý už prešiel úpravou, preto nie je potrebné nechávať ich odstáť zaliate vo vode, ale sú pripravené na okamžité použitie, takže hlad môžete zahnať takpovediac ihneď:)

Rúru predhrejeme asi 5 minút pri teplote 200 stupňov. Medzitým vymiešame ovsené vločky s vodou na kašu asi hustoty jogurtu. Hoci sa vyššie uvádza množstvo vody, každé ovsené vločky sú predsa len iné, pri niektorých možno budeme musieť vody pridať, inde ubrať. Aj množstvo vločiek a vody si môžeme individuálne upravovať podľa toho, aké množstvo vločkovníkov chceme upiecť. Neraz si pripravíme kašu takpovediac od oka, najdôležitejšie je, aby mala už spomenutú hustotu jogurtu. Čiže nijako sa nemusíme obávať, že by sme snáď niečo „pokazili“.Túto kašu rozotrieme do požadovaného tvaru či tvarov na plech, ktorý sme pokryli papierom na pečenie. Teraz vložíme do rúry a pečieme pri teplote asi 150 stupňov približne 10 minút. Čas je uvedený len orientačne, smerodajné je, či po pichnutí vidličkou sa cesto ešte lepí alebo nie. Ak sa už nelepí, vločkovník je upečený. Teraz môžeme rúru vypnúť a vybrať z rúry. Natrieme džemom, nátierkou… atď. Alebo do stredu vločkovníka položíme tabuľku čokolády, vložíme späť do rúry a takto necháme roztopiť v už vypnutej, ale ešte vyhriatej rúre. Možností je nesmierne veľa, do „cesta“ môžeme pridať mletý mak, oriešky atď. Podávame s čajom, kávou,kakaom, s jogurtom. Výborne sa hodí aj k pudingom.

Vločkovník však môžeme pripraviť aj v inej než sladkej verzii.

Postup pečenia bude rovnaký ako je vyššie uvedené, ale môžeme pridať soľ, koreniny podľa chuti, prípadne zeleninu, nastrúhané zemiačky, zmiešať a upiecť.

Alebo pripravený vločkovník potrieť cesnakom a olejom, prípadne inou než sladkou nátierkou alebo po upečení obložiť opraženou cibuľkou. Taktiež je možnosť podávať k zeleninovým a strukovinovým polievkam, zapraženej polievke, k dusenej zelenine, prívarkom, alebo podobne ako pri verzii s čokoládou, namiesto čokolády položiťplátok syra a nechať roztopiť vo vypnutej, ale ešte stále vyhriatej rúre, skrátka – fantázii sa medze nekladú.

Príjemné tvorenie a dobrú chuť:)

vložila: