Moravské koláče

Moravské koláče

Suroviny
Kysnuté cesto :
300 ml mlieko
1 bal cukor vanilínový
500g hladká múka
3/4 kocky droždie
2,5 PL cukor kryštálový
2ks žĺtky
100g maslo
1/4 ČL soľ

Tvarohová náplň :
250g tvaroh hrudkovitý
2bal cukor vanilínový
2ks žĺtky
Hrozienka
1ČL kôra citrónová

Posýpka :
50g cukor kryštálový
80g múka polohrubá
50g maslo

Ešte budeme potrebovať slivkový lekvár a jedno vajíčko na potretie.

Inštrukcie

Postup :

V 200ml teplého mlieka rozmiešame vanilínový cukor, droždie a 1PL hladkej múky. Prikryjeme a necháme vzísť kvások (približne 10 min.).

Do misy nasypeme múku, cukor, žĺtky, soľ, prilejeme kvások, zvyšné mlieko a spracujeme. V polovici miesenia pridáme zmäknuté maslo a vymiesime hladké cesto.
Prikryjeme a necháme 30-40 minút kysnúť.

Na tvarohovú náplň zmiešame všetky ingrediencie. Hrozienka necháme vopred namočiť vo vode, ktorú potom zlejeme.
Posýpku pripravíme tak, že zmiešame všetky suroviny.

Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na dosku, ktorú môžeme posypať múkou, aby sa nelepilo. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 8-10cm (najlepšie pohárom). Na kolieska nanesieme tvarohovú náplň a zabalíme. Do každého koláčika urobíme jamku, ktorú naplníme lekvárom. Koláče potrieme vajíčkom a posypeme pripravenou posýpkou.
Potom ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte chvíľku podkysnúť a dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca. 20 – 25 minút.

Dobrú chuť 🙂

vložila:

Lenka